czwartek, 6 listopada 2014

Olej Sezamowy właściwości kosmetyczne u 'Kate Wo'

Autorka pisze: Olej sezamowy to półtłusty, żółto złocisty olej przyjemnym sezamowym smaku i zapachu.Chciałabym zaznaczyć, iż olej sezamowy, który tu opisuję to olej tłoczony na zimno. Tylko taki nadaje się do stosowania w kosmetykach czy bezpośrednio na skórę. Nasiona sezamu zawierają ok 50% tego cennego składnika. Pierwszy etap otrzymywania oleju to kruszenie sezamu. Następnie, pokruszone ziarno jest tłoczne (prasowane) na zimno i na końcu filtrowane. Olej sezamowy ma bardzo dobre własności ochronne - jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym (SPF ok 2-3)...wiecej [KLIK przekierunkowanie na bloga 'KateWo']
 

16 komentarzy:

  1. Znam ten olej. Jest niezastąpiony do wszelkich sałatek. Jest smaczny,. Stosuję go równiez na końcówki włosów, tuż przed ich wysuszeniem;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze go sprobować, pewnie warto ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam go od pół roku. Targ BioBazar- mają oryginalne na zimno tłoczone...

      Usuń
    2. nie widziałam go w żadnym sklepie, ale w sumie nie przypatrywałam się... to też prawda..

      Usuń
  3. muszę się przekonać do olei, mają tyle super właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kwasy omega 3 i 6 są antyrakowe i dbają o układ odpornościowy i krwionośny;-))

    OdpowiedzUsuń